Bądźmy eko, jedzmy eko

Wczoraj w klasie rozmawialiśmy o ekologii, ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym i zdrowej żywności. W swoich przepastnych księgozbiorach znalazłam książkę „1001 ekosposobów zachowania naszej planety” autorstwa Esme Floyd, kupioną kiedyś okazyjnie za niecałe 5 zł. Znajduje się tam tytułowych 1001 porad i wskazówek, jak zmniejszyć niekorzystny wpływ człowieka na środowisko naturalne, jak wykorzystać naturalne środki do różnych prac domowych i generalnie jak prowadzić ekologiczny styl życia. Ciekawym odkryciem było dla mnie magiczne działanie mleka na plamy z atramentu. 🙂 Wypróbuję przy najbliższej okazji.

Książka zawiera wskazówki, jak być eko w domu, w pracy czy w ogrodzie
Książka zawiera wskazówki, jak być eko w domu, w pracy czy w ogrodzie

Ponadto w poniedziałek przygotujemy plakat zachęcający do spożywania żywności pochodzącej z ekologicznych upraw. Zauważyłam u dzieci ogromne zainteresowanie prowadzeniem obserwacji hodowli różnych roślin. Po grochu w kolejce oczekują już: cebula na szczypior, rzeżucha, papryka, a nawet nasiona magnolii przyniesione ostatnio przez jedną z uczennic. Lista nasion do wysiania i obserwowania wydłuża się spontanicznie.

piramida zywienia 

Zaskoczeniem była dla mnie propozycja autorów przewodnika na niby ekologiczną sałatkę składającą się z ziemniaków, cebuli, szczypioru, szczypty (zakazanej przecież) soli i odrobiny majonezu. Zastanawiam się, czy znalazłby się w klasie smakosz takiej „wykwintnej” potrawy. Wszak dzieci mają często bardzo wyszukany gust kulinarny. Jeśli ktoś zechce zaeksperymentować, zachęcam do wypróbowania przepisu w domu.

Swego czasu dowiadywałam się możliwość lekcji pokazowej w znanym w okolicy ekologicznym gospodarstwie demonstracyjnym „Frykas” w Marwicach (http://lokalnazywnosc.pl/frykas-gospodarstwo-ekologiczne). Słynie ono m.in. z przetworów z mleka koziego. Nie są to jednak jego jedyne atuty. Niestety, najbliższy wolny termin jest dopiero w maju. Na pewno z niego skorzystamy.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s