Wizyta „U Piekarzy”

Odwiedziliśmy dziś piekarnię „U Piekarzy” w Szczecinie – niezwykłą, bo praktykującą pieczenie wyłącznie z naturalnych składników i według starych, dobrych receptur. Z bogatej oferty zajęć dla dzieci wybraliśmy warsztaty pieczenia chleba. Całkiem niedawno omawialiśmy w podręczniku proces powstawania chleba. To jednak zupełnie co innego widzieć go tylko na obrazku a móc go upiec samodzielnie.

Najpierw Ciocia Babeczka wygłosiła miniwykład, podczas którego uczniowie dowiedzieli się m.in. jakie składniki są potrzebne do wypieku chleba, czym jest siatka glutenowa, dlaczego mąka razowa jest zdrowa, skąd się biorą dziurki w chlebie, jak pachnie Teodor. Od tej pory żurek będzie mi się kojarzył z „uperfumowanym Teodorem”. 🙂

Następnie krok po kroku werkowaliśmy i lęgowaliśmy kęsy, by w końcu upiec przepyszne chleby. W oczekiwaniu na gorące bochenki szkoliliśmy się w zawodzie deseranta: wyciskaliśmy i ozdabialiśmy jopki. Na koniec zdaliśmy egzamin grupowy, po którym pan Tomek wniósł nasze wypieki. Z trudem doczekaliśmy chwili, aż ostygły na tyle, by można je było skonsumować. Bezsprzecznie było to najlepsze pieczywo na świecie! 🙂

Dziękujemy i polecamy!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s